فهرست مطالب
نحوه مطالعه زیست از نظر دکتر عمارلو
سلام به شما دوستان با انگیزه که دنبال بهترین مدل درس خوندن هستین.
خب میخوایم در این مقاله راجع به نظر دکتر عمارلو صحبت کنیم که بهمون بگن باید چطور زیست رو بخونیم؟
اول از همه باید بگم توی رشته تجربی بخصوص برای قبولی تو رشته های تاپی مثل دندونپزشکی، داروسازی و کلا خانواده پزشکی میشه گفت که زیست پادشاهی میکنه و از همه دروس مهمتره؛ حتما میدونی علتش چیه! درسته بخاطر ضریب بالای زیست شناسیه که اینقدر این درس مهم شده و البته متاسفانه ضعف زیاد ما دانش آموز ها و تفکر اشتباهمون راجع به این درس!
اینا صحبت های من نیست ها؛ همهی اینا رو بهترین اساتید زیست کشور از جمله دکتر عمارلو فرمودن و معتقدن که زیست شناسی یک نقش فوق العاده تعیین کننده توی قبولی یا عدم قبولی دانش آموز رشته تجربی داره. خلاصه که باید توجه و ارادت زیادی رو معطوف به این درس کنی.
برترین اساتید کنکور به خصوص جناب دکتر عمارلو میفرمایند که زیست شناسی خطرناک ترین درس بین درس های رشته تجربیه! چرا؟ چون بیشتر ما دانش آموزا این توهم رو داریم که این درس رو خوب بلدیم یا لااقل اگر یکم براش وقت بذاریم حتما بهش مسلط میشیم. ولی میخوام یک عدد و رقم برات بیارم و بهت ثابت کنم این واقعا فقط یک توهمه!
میانگین درصد زیست شناسی توی کنکور سال های اخیر حدود ۸٪ تا ۱۴٪ بوده؛ میانگین درصد زیست شناسی در کنکور سال ۹۶ حدودا ۳۸٪، کنکور سال ۹۷ حدود ۱۲٪ و کنکور ۹۸ چیزی نزدیک به ۱۴٪ بوده و این یعنی فاجعه! البته طبیعیه که بعضی مطالب و مباحث رو یک دانش آموز ندونه یا کمتر بفهمه اما اگر بخوای فقط تصور کنی که همه درس های زیست شناسی رو خوب خوب بلدی،
دقیقا همینجاست که کار رو خراب میکنی؛ به این علت که احتمالا اومدی درس رو روزنامه وار و سطحی خوندی و حالا فکر میکنی کاملا بهش مسلطی در حالی که اگر بخوای بری از همون درس تست بزنی چه بسا که نتیجه کاملا برات ناامید کننده باشه!
اونجایی این توهم به فاجعه تبدیل میشه که شما سر جلسه کنکور با تصور اینکه به تمام مباحث مسلطی، با اعتماد به نفسی کاذب بیشتر تست ها یا حتی همه تست ها رو جواب میدی و بعد با تاسف با درصدی منفی رو به رو میشی.
اینم باید بهت گوشزد کنم که کنکور سال های اخیر سوالات به شدت مفهومی و عمیق و سخت بوده و شاید همین دلیل کافی باشه تا بهت یادآوری کنم که کتاب درسیت به تنهایی نمیتونه بهترین کمک رو بهت بکنه و حتماباید از کتاب های کمک آموزشی و یا کلاس های آنلاین استفاده کنی و البته که نمیخوام با این حرف ها نگران و ناامیدت کنم بلکه فقط اینجام تا بتونم به درست ترین مسیر راهنماییت کنم 🙂
کدامین را برگزینیم؟
نحوه مطالعه زیست از نظر دکتر عمارلو👇
خب همونطوری که داشتم میگفتم، تو به کتاب های کمک درسی و آموزش هایی بیشتر از آموزش سطح کلاس مدرسه نیاز داری. دکتر عمارلو از بهترین کمک درسی های زیست شناسی لیستی تهیه کردن که اینجا براتون نام میبرم:
گاج نقره ای، IQ گاج، موج آزمون نشر الگو، انتشارات خیلی سبز (ابوذر نصری)، نشر دریافت (علی عمارلو) و انتشارات تخته سیاه ( مهدی آرامفر)
خب قطعا من و دکتر عمارلو هم میدونیم که نمیتونی تمام این کتاب ها رو مطالعه کنی و تست هاشون رو بزنی چون حجم زیادی دارن و نیاز به سال ها زمان هست تا بتونی از همشون استفاده کنی، پس لطفا تو هم از خودت همچین توقعی رو نداشته باش. تنها کاری که باید انجام بدی اینه که یک کتاب درست و مناسب رو انتخاب کنی و همون رو خوب و با برنامه مطالعه کنی. دکتر عمارلو معتقدن “خوب خوندن”، اصلیه که تو رو از بقیه متمایز میکنه.
خب! همه این کتاب ها با هم همپوشانی دارن و نیازی به نگرانی و ترس نیست اما بهترین گزینهی این لیست کتاب نقره ای گاج هست.
مقاله های مرتبط :
مهمترین مبحث زیست شناسی از نظر دکتر عمارلو
جناب عمارلو میگن یکی از مهمترین مباحثی که هر سال توی کنکور از اون مبحث حتما سوال طرح شده، مبحث ژنتیک هست. پس این رو در نظر داشته باش که توجه خیلی بیشتری رو باید صرف این یکی بکنی. نظر آقای عمارلو در رابطه با ژنتیک اینه که باید حتما اصول مهم این مبحث رو یادداشت برداری کرد
و تعاریف داخلش رو رونویسی کرد و ویژگی های مربوط به هر کدوم از اینا رو هم یادداشت کرد. همچنین مطالبی رو که نتونستی خوب درک کنی هم باید یکجا یادداشت کنی تا توی یک تایم مناسب دوباره و دوباره مطالعه و رفع اشکال کنی.
در نهایت دکتر عمارلو تاکید میکنن که تست زنی رو ابدا نباید فراموش کنی. تست باعث چندین تا مزیت داره که به چهار تا موردش اشاره میکنم:
۱. باعث تثبیت مطالبی میشه که خوب بهشون مسلط شدی،
۲. متوجه اشتباهات و نقطه ضعف هات میشی،
۳. به نوعی مرور تمام مطالبی هست که تا به اینجا خوندی و
۴. با نمونه سوال ها آشنا میشی و خوب دستت میاد که طراح سوال چه چیزایی توی ذهنش میگذره.
ترجیح میدم همینجا بهت بگم که واسه دنبال تست گشتن توی سایت های مختلف وقتت رو هدر ندی که در آخر هم تست های غیر استاندارد گیرت بیاد یا هزینه اضافی برای کتاب تست ندی؛ میتونی به راحتی از آزمون های خود کیادرس استفاده کنی که مطمئنم کمک های بزرگی بهت میکنه. و البته تحلیل تست ها فراموش نشه که مهم ترین قسمت تست زدن تحلیل کردن تست هاست.
مقاله های مرتبط :
چطور باید زیست شناسی را درست و اصولی خواند؟
خب حالا که متوجه شدیم زیست چه اهمیت زیادی توی رشته تجربی داره و باید از چه کتابی برای مطالعه این درس کمک بگیریم و همینطور راجع به مهمترین مبحث زیست شناسی هم با هم حرف زدیم، حالا نوبت اینه که ببینیم دکتر عمارلو قراره چه نکاتی رو بهمون یاد بده تا بتونیم به درست ترین روش زیست رو بخونیم!
نه تنها جناب عمارلو بلکه باقی خوبان زیست شناسی کشور اعتقاد دارن که باید تک به تک سطر های کتاب درسی زیست شناسی رو کاملا حفظ باشی؛ دقت کن که مفهومی که خودت از درس برداشت میکنی نه، بلکه حفظ خط به خط کتاب درسی.
حالا چرا اینقدر دقیق و سخت گیرانه؟ چون ما توی درست زیست شناسی با سوالات خیلی جزئی که پر از نکته های ریز و درشته مواجهیم که یاد گرفتن این نکته ها نه تنها سخته بلکه زمان بر هم هست.
پس تاکیدی که دکتر عمارلو و بقیه اساتید زیست کشوری در رابطه با این نکات دارن اینه که باید هر روز یک تایم مشخصی رو به مطالعه این درس اختصاص بدی. زیست شناسی درسیه که باید دقیقا هر روز و هر روز مطالعه بشه برخلاف درس هایی مثل فیزیک و ریاضی یا شیمی که شاید فقط چند ساعت در طول هفته باید براشون زمان گذاشت و تست زد.
نکته بعدی ای که دکتر عمارلو تاکید دارن پیشخوانی و پسخوانی دروس هست. ایشون میگن چیزی حدود ۱۵ دقیقه تا ۳۰ دقیقه قبل از هر کلاسی باید مطالبی که توی اون کلاس قراره آموزش داده بشه رو بطور سطحی بخونی تا ذهنت براش آماده باشه که به این میگیم پیشخوانی.
حتی اگر متوجه مفهوم درس نشدی هم هیچ اشکالی نداره، این کار فقط کمک میکنه تا ذهنت آشنا با مطلبی باشه که قراره تدریس بشه و این کمک میکنه تا اون مبحث رو خیلی راحت تر یاد بگیری، همچنین این پیشخوانی باعث میشه مطالب اون مبحث توی ذهنت طبقه بندی بشه تا فهمش برات آسون تر بشه.
پسخوانی کاریه که باید بعد از کلاس درس انجام بدی که مرور دوبارهی همون مطالبی هست که داخل کلاس تدریس شده و باعث میشه اون مطلب توی ذهنت به خوبی بشینه و تثبیت بشه و اینکه اگر به ابهامی خوردی حتما باید اون ابهام رو جایی یادداشت کنی تا از استادت بپرسی و رفع اشکال کنی.
با اینکه پیشخوانی و پسخوانی مرحله های مهم و تاثیر گذاری هستن ولی مهم ترین مرحله، آموزش در کلاس درسه. نکته ای که اینجا قابل توجه استاد عمارلو هست اینه که تا نیم ساعت قبل از کلاس داخل کلاس حاضر باشی تا استرس تاخیر رو نداشته باشی و ذهنت به یکآرامش برسه تا آماده پذیرش آموزش باشه.
نکته مهم بعدی که دکتر عمارلو بهش اشاره میکنن این هست که زیست شناسی یک درس فرآیند محوره. یعنی چی؟ یعنی اینکه باید تلاش کنی حین یادگیری توالی ای که بین دروس وجود داره رو درک و تحلیل کنی و سعی کنی مطالب رو بصورت طبقه بندی توی ذهنت داشته باشی و یادت باشه این نکته رو فراموشی نکنی که دقیقا به علت همین فرآیند محور بودن زیست، اصلا نباید تا مبحثی رو به خوبی یاد نگرفتی از کنارش بگذری و سراغ مبحث بعدی بری.
نکته بعدی اینه که تلاش کن داخل کلاس ها پویا باشی و مشارکت کنی تا کلاس یک جو خسته کننده به خودش نگیره که همین روی یادگیریت تاثیر میذاره و از کیفیتش کم میکنه.
اگر مبحثی رو متوجه نشدی حتما از استادت دربارش بپرس که دوباره و دوباره برات توضیح بده تا به خوبی بتونی درکش کنی.
دکتر عمارلو تاکید میکنن که نکته برداری سر کلاس رو ابدا فراموش نکن. چرا نکته برداری؟ استادی که پای آموزشش نشستی با تجربه ای که داره و با آگاهی ای که نسبت به طراحان کنکوری داره ممکنه یکسری مطالبی رو بهت بگه که از نظر تو بی اهمیت هستن و شاید به چشمت نیان اما چه بسا اون مطلب خیلی هم مهم و تست خیزه. پس نکته برداری سر کلاس فراموشت نشه!
اصل بعدی اینکه حاشیه نویسی توی جزوه ها و کتاب درسی، مارکر کردن مطالب تست خیز (ترجیحا قید ها و افعال رو توی مطالعه زیست با رنگ های مختلف مارکر کن و حتما حتما حفظشون کن) و به یاد سپردن کامل همه نمودار ها و جدول ها و شکل ها کمک خیلی بزرگی هست توی تست زدن.
برای اهمیت قید ها و افعال توی مطالعه زیست باید توجهت رو به این مثال جلب کنم که ممکنه نوشته شده باشه: “اکثر مهرهداران دارای چنین ویژگی هایی هستند” یا “اغلب مهرهداران دارای چنین ویژگی هایی هستند” یا “برخی از مهرهداران دارای چنین ویژگی هایی هستند”. پس باید کاملا به این قید ها توجه کنی و ازشون غافل نشی.
نکته ای که همه اساتید زیست کشوری و حتی دکتر عمارلو بهت گوشزد میکنن اینه که توی درس زیست شناسی تو نباید سطح دانشت رو به سطح یک دانش آموز قوی برسونی بلکه باید توی این درس به سطح استادی برسی. یعنی چی اصلا؟
یعنی اینکه دوست خوب من! برای زدن تست زیست شناسی اینکه صرفا یک دانش آموز خوب و قوی باشی کفایت نمیکنه بلکه باید اندازه یک استاد راجع به زیست آگاهی داشته باشی و خیلی خوب این درس رو مطالعه کرده باشی و به همه قسمت هاش مسلط باشی.
جالبه بدونی که گاهی سوالات کنکور جوری طراحی میشن که تو باید هم اندازهی یک پزشک سواد داشته باشی تا بتونی به اون سوال پاسخ درست بدی. حالا راه رسیدن به مدارج استادی چیه بنظرت؟ با تکرار و تمرین زیاد، با مطالعه منابع متفاوت و با آزمون دادن ها و تست های زیاد میتونی دانشت رو در حد یک استاد زیست شناسی بالا ببری.
هم اساتید زیست شناسی میگن و هم من و تو میدونیم که زیست شناسی یک درس خیلی فراره. حالا باید برای این باگ چیکار کنیم؟
اساتید ۲ تا راهکار دادن:
۱. باید با برنامه ریزی هر روزی یک تایمی رو به این درس اختصاص بدی و مطالعه کنی و توی این تایم مطالعه باید یک سری به درس هایی که روز های گذشته هم خوندی بزنی تا مرور بشه،
۲. باید تست بزنی و آزمون بدی تا بیشتر و بیشتر مطالب رو توی ذهنت تثبیت کنی که توی این مورد میتونی باز هم از خود کیادرس کمک بگیری و از آزمون هاش برای تست زدن استفاده کنی و از پلنر هاش هم که جزء دسته محصولات آموزشیش هست برای برنامه ریزی یک روتین روزانه برای مطالعه زیست کمک بگیری.
مقاله های مرتبط :
همنشینی کوتاهی با رتبه برتر ها
خب حالا میخوایم توی این مرحله سه تا نمونه انسانی رو بررسی کنیم که مطمئن بشیم میشه واقعنی زیست رو درست و اصولی خوند و نتیجه گرفت.
روش مطالعه سارا همتی (رتبه ۱ کنکور تجربی سال ۹۴) از نظر دکتر عمارلو
یکی از نکته هایی در روش مطالعه سارا از نظر دکتر عمارلو بهش اشاره میشه مطالعه و استفاده از زمان های مرده هست.
حالا زمان های مرده چی هستن؟ زمان های مرده دقیقا همون تایمی هستن که میگی الان نمیشه درس خوند؛ دقیقا این تایم همون تایمیه که باید ازش استفاده کنی و زندهاش کنی. البته این تایم اگر بیشتر از نیم ساعت بشه دیگه زمان مرده محسوب نمیشه.
نکته بعدی دیگه ای که استاد عمارلو در رابطه با نحوه مطالعه سارا مورد توجهشونه اینه که باید از مطالب دشوار رد بشی ولی الفبای همه مباحث مهم رو یاد داشته باشی. اینجا باید بهت توصیه کنم که باید تواناییت توی تشخیص مباحث مهم رو از بقیه مبحث ها بالا ببری.
نکته بعدی مد نظر آقای عمارلو در شیوه مطالعه زیست سارا، اینه که اگر میخوای روی یک مبحث مسلط بشی باید اول از همه یک مرور کلی داشته باشی. چطوری؟ اینطوری که اول یک دور روزنامه وار اون مبحث رو میخونی تا بطور کلی با اون مبحث آشنا بشی و بعد هم دوباره درس رو با دقت کامل میخونی و حفظ میکنی.
مرحله بعد میای نکات مهمی رو که به چشمت میخوره توی یک دفترچه برای خودت یادداشت میکنی؛ این کار رو داخل کتاب های تستی هم باید انجام بدی و اون نکاتی که از تست ها دستگیرت میشه که توی کتابت بهش پرداخته نشده رو کنار کتاب تست حاشیه نویسی میکنی.
همچنین دوباره و دوباره استاد عمارلو تاکید میکنن که باید برای زیست مطالعه روزانه داشت، هر چند با یک زمان کوتاه اما نباید از مطالعه روزانه زیست غافل بشی.
حالا خود سارا همتی هم میخواد بهت یک مهارت مهم رو یاد بده که میگه: من برای مطالعه درس زیست شناسی اول تمام کتاب رو مطالعه میکردم و بعد از اون تست میزدم. تست های نکته دار رو توی کتاب یادداشت میکردم و این یعنی مهارت.
روش مطالعه امیر حسین قاسمینژاد (رتبه ۱ کنکور تجربی سال ۹۶) از نظر دکتر عمارلو
نکته اولی که از روش مطالعاتی امیرحسین مورد توجه دکتر عمارلو قرار گرفته اینه که امیرحسین اول از همه یک مطالعه روزنامه وار داشته و بعد درس رو به دقت میخونده؛ و بعد از اون امیرحسین بهمون تاکید میکنه که مطالعه زیست باید توی برنامه روزانمون باشه اونم به مدت حداقل ۳ ساعت و بهمون یادآوری میکنه که تست زدن رو اصلا فراموش نکنیم!
دکتر عمارلو که این نکات رو در روش مطالعاتی امیرحسین بلد کردن و به ما هم توصیه میکنن، همچنین راجع به تست زنی میگن نصف زمانی که برای تست زدن در نظر میگیری رو باید تحلیل تست ها بگذرونی! و نکته مهم اینکه تحلیلت نباید صرفا درباره تست های غلط باشه بلکه حتی تست های درست و پاسخ داده شده رو هم باید علامت بزنی یا یادداشتشون کنی.
در روش مطالعه امیرحسین، توصیهی دکتر عمارلو اینه که اگر مبحثی برات سنگینه و نمیتونی خوب بهش مسلط بشی باید اون درس رو بین روز های هفته تقسیم کنی و بر اساس یک برنامه اون درس رو مطالعه کنی.
همچنین آقا امیرحسین در نهایت بهت توصیه میکنه که:
برای مرور درس زیست شناسی نیازی نیست که از سوالات تستی سخت کمک بگیری پس توصیه میکنم از سوال های تالیفی برای مرور استفاده کنی.
روش مطالعه امیر براتی (رتبه ۱ کنکور تجربی سال ۹۷) از نظر دکتر عمارلو
اصلی که برای تسلط روی درس زیست شناسی توسط دکتر عمارلو از روی روش مطالعه امیر مطرح میشه، زیاد خوندن این درسه، یعنی همونی که بهت گفتم: باید توجه و ارادت زیادی برای این درس قائل بشی تا بتونی خوب بهش مسلط بشی.
از نظر امیر و دکتر عمارلو تست زنی مرحله خیلی مهمیه. امیر یکجایی گفته: هرگز فکر نکردم که تستی دشوار و سخته و نباید بهش جواب داد و حتی در تست های خیلی سخت هم همه تلاشم رو میکردم که حتی روی اون ها هم مسلط بشم.
نکته ای که استاد عمارلو میخواد بهت بگه اینه که امیر با این طرز تفکرش راجع به تست ها آمادگی مواجهه با هر تستی در هر شرایطی رو داشته و میتونسته به راحتی بهشون پاسخ بده پس توی این روش از مطالعه زیست کاری که باید بکنی اینه که سوال و تستی رو برای خودت سخت جلوه ندی!
توی روش مطالعه امیر استاد عمارلو به این نکته توجه داره که امیر روزی حداقل ۳ ساعت رو به زیست خوندن میگذرونده و توی هفته مجموعا شاید ۲۰ ساعت زیست خونده بوده.
توصیه ای که امیر براتی برات داره اینه که: اگر دانش آموزی حتما قبل از تدریس معلم و بعد از اون مباحث مورد نظر رو مطالعه کن و حتما خلاصه برداری از همه مطالب مهم داشته باش.
مقاله های مرتبط :
کلام آخر
خب حالا بیا با هم یک جمع بندی داشته باشیم تا اگر برات ابهامی بوجود اومده حلش کنیم.
خب اول از همه گفتیم که زیست مهمترین درس بین دروس رشته علوم تجربیه که باید وقت زیادی براش گذاشته بشه پس اگر اینقدر مدل درست درس خوندن برات مهم بوده که تا اینجای این مقاله رو با من اومدی لطفا به نکاتی که استاد عمارلو و رتبه برتر هامون تا اینجا گفتن توجه زیادی کن تا موفقیتت هممونو خوشحال کنه.
نکته بعدی ای که با هم دربارش حرف زدیم این بود که بین لیست بلند بالای کمک درسی ها بهترین چیزی که میتونیم از نظر جناب عمارلو بهش تکیه کنیم کتاب نقره ای گاج هست.
و همچنین گفتیم از نظر دکتر عمارلو مهمترین مبحث زیست شناسی که همیشه توی کنکور ازش سوال میاد مبحث ژنتیکه.
بعد رسیدیم به اینکه حالا چطور بخونیم زیست رو؟ که از ۳ تا رتبه برتر هم کمک گرفتیم. یک نکته این بود که باید برای مطالعه زیست یک روتین روزانه داشته باشی و خلاصه هر روز یک سری به کتاب زیستت بزنی و سلامی عرض کنی. نکته بعد هم تست زدن و آزمون دادن بود برای تثبیت مطالب، مرور مباحث و رفع اشکال که قول بده تحلیل کردن تست ها هم یادت نره!
در آخر هم پیشخوانی و پسخوانی رو میخوام بهت یادآوری کنم که یادت نره کمک بزرگی میتونه بهت بکنه.
خب در آخر برات آرزوی موفقیت و افتخار دارم دوست پر تلاش من 🙂
سوالات متداول
مطالعه مداوم و روزانه، در ابتدا مطالعه روزنامه وار و بعد مطالعه دقیق، تست زدن و تحلیل تست، پیشخوانی و پسخوانی و استفاده از زمان های مرده.
یادداشت برداری و خلاصه نویسی کن و مدام اون ها رو مرور کن، بطور روزانه یک تایمی رو به مرور زیست اختصاص بده، مطالب تست خیز رو مارکر کن، افعال و قید ها رو برای خودت علامت بزن.
بله خیلی زیاد هم لازمه. بهترین کتاب هایی که میتونی تهیه کنی این ها هستن: گاج نقره ای، IQ گاج، موج آزمون نشر الگو، انتشارات خیلی سبز (ابوذر نصری)، نشر دریافت (علی عمارلو) و انتشارات تخته سیاه ( مهدی آرامفر)اما از اونجا که بیشترشون با هم همپوشانی خوبی دارن پس بهتره وقتت رو فقط صرف یکیشون کنی که از همه جامع تر و کامل تره و اون هم کتاب گاج نقره ای هست.
2 پاسخ
مقاله درجه یکی بود ممنون
سلام
ممنون از نظرتون